Mandalina Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2024

Mandalina Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mandalina Yetiştiriciliği

Mandalina, turunçgiller familyasından olup, meyvesi yenilebilen ve C vitamini deposu olan bir bitkidir. Hem büyük arazilerde hem de saksıda yetiştirilebilir. Portakal meyvesinden sonra ülkemizde en çok üretimi yapılan meyve mandalinadır.


Saksıda yetişen mandalina ağacı, doğrudan güneş ışığı istemez. Dolaylı olarak aldığı güneş ışığı ile büyüyüp gelişir. Soğuk ve sıcak havalarda fazla beklemesi, çiçeğin yaprağına, meyvesine ve köküne zarar verir. Sıcak ayların gelmesi ile saksı değişimi iki yılda bir yapılmalıdır. Düşük sıcaklıklarda yetişemez ve don olaylarından oldukça zarar görür. Bu yüzden ülkemizin güney ve bazı iç kesimlerinde yetişir.

Mandalina Yetiştiriciliğinde Sulama Nasıl Yapılır?

Sıcak aylarda bitkiye verilen su miktarı artırılmalıdır. Sulama günlerine ve aynı miktarda sulamaya özen gösterilmelidir. Sulama yaparken toprağın her yerine suyu ulaştırmak oldukça önemlidir. Eğer mandalina meyvesinde çok büyük bir değişiklik görülmezse sulama kabının değiştirilmesine gerek kalmaz. Evde mandalina yetiştiriciliği yapıyorsanız, mandalina ağacını oda sıcaklığının 12 derecenin altında olmayan kısımlarda saklamanız gerekmektedir. Genellikle yaz aylarında meyve verirler ve kış aylarında dinlenme sürecine girerek meyvelerini dökerler. Kış aylarında bitkiye verilen suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmek gerekir.

Mandalina Yetiştiriciliğinde Ağacın Beslenmesi Nasıl Yapılır?

Mandalina ağacının beslenmesi yılda en az bir kere olacak şekilde, tarım ve ziraai ilaçlar satılan yerlerden alınan vitaminler ile yapılır. Bu sayede ağaç daha sağlıklı görünür ve daha kaliteli meyveler verir.

Hava akımlarından oldukça etkilenen bitki bu konuda korunmalıdır. Bulunduğu yerde cisimler ile temas isteyen bu ağaç, kış aylarında aşırı soğuktan korunmalıdır.

Mandalina Yetiştiriciliğinde Mandalina Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Bu bitkinin çoğalması için en uygun zaman nisan ayıdır. Çoğaltma işlemi genellikle kökten ayırarak yapılır. Hem zahmetsiz hem de her yerde yapılabilir olması nedeniyle bu yöntem çokça tercih edilir. Yöntem yapılırken kökten ayrılan diğer kökler hemen saksıya yerleştirilmelidir. Çoğaltılan mandalina bitkisine de aynı işlemler uygulanarak mandalina meyvesi üretilir.

Ekstra Bilgiler

Mandalina yetiştiriciliği, sadece meyve üretimi açısından değil, aynı zamanda çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından da önemlidir. Mandalina bahçeleri, biyolojik çeşitliliği artırır ve yerel ekonomilere katkıda bulunur. Ayrıca, mandalina ağacının bakımı ve yetiştirilmesi, tarımsal bilgi ve teknolojinin geliştirilmesine yardımcı olur.

Mandalina Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Mandalina ağaçlarının sağlıklı gelişimi için düzenli budama yapılmalıdır.
  • Toprağın pH seviyesinin 6-7 arasında olması idealdir.
  • Gübreleme işlemi, özellikle bahar aylarında yapılmalıdır.
  • Hastalık ve zararlılara karşı düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni