Mandalina Kabuğu Çayı Mandalina, turunçgiller familyasına ait olan ve Çin kökenli bir meyve olarak bilinir. Yapraklarını dökmeden muhafaza eden nadir kış meyvelerindendir. Owari, Clementine, Tangor ve Satsuma bilindik mandalina çeşitlerindendir. Kışın toplanır. Seralarda üretilen bir meyve olduğu için neredeyse tüm yıl boyunca bulunabilir. Tatlı, dondurma, kek, şekerleme gibi birçok alanda kullanılır. Ayrıca kozmetik ve parfüm sektöründe, şampuan ve sabun içeriklerinde yaygın şekilde kullanılır. Mandalinanın Besin Değerleri Karbonhidrat bakımından zengin olan mandalina, lif, protein, C ve E vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Meyvesi kadar kabukları da sağlık açısından faydalıdır. Mandalina kabukları genellikle çay yapılarak kullanılır. Ayrıca çiğ kabuk cilde uygulandığında nemlendirici, rahatlatıcı ve temizleyici etki sağlar. Mandalina Kabuğu Çayı Nasıl Hazırlanır? 1 su bardağı mandalina kabuğu çayı yapmak için, 2 tane mandalina kabuğu yeterlidir. Mandalina kabukları elle ya da bıçakla ufak ufak doğranır. 1,5 su bardağı su cezveye alınarak kaynatılır. Su kaynadıktan sonra içine doğranan mandalina kabukları eklenir ve 5 dakika kadar daha kaynatılır. 10 dakika demlendikten sonra isteğe bağlı olarak içine tarçın ya da zencefil eklenerek içilebilir. Tadı acı olursa bir miktar balla tatlandırılabilir. Gün içinde 2 bardak içilmesi tavsiye edilir. Mandalina Kabuğu Çayının Faydaları
Ekstra Bilgiler Mandalina kabuğu çayı, içeriğindeki flavonoidler sayesinde antioksidan özellikler taşır. Bu nedenle, düzenli tüketildiğinde hücre yenilenmesini destekler. Mandalina kabuğunun içerisindeki uçucu yağlar ise aromaterapi alanında kullanılarak stres ve kaygıyı azaltmada etkilidir. Mandalina kabuklarını kullanmadan önce iyice yıkamak ve mümkünse organik mandalina tercih etmek, pestisit kalıntılarından korunmak adına önemlidir. |