Mandalina Kabuğu Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Mandalina Kabuğu Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mandalina Kabuğu Çayı

Mandalina, turunçgiller familyasına ait olan ve Çin kökenli bir meyve olarak bilinir. Yapraklarını dökmeden muhafaza eden nadir kış meyvelerindendir. Owari, Clementine, Tangor ve Satsuma bilindik mandalina çeşitlerindendir. Kışın toplanır. Seralarda üretilen bir meyve olduğu için neredeyse tüm yıl boyunca bulunabilir. Tatlı, dondurma, kek, şekerleme gibi birçok alanda kullanılır. Ayrıca kozmetik ve parfüm sektöründe, şampuan ve sabun içeriklerinde yaygın şekilde kullanılır.

Mandalinanın Besin Değerleri

Karbonhidrat bakımından zengin olan mandalina, lif, protein, C ve E vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Meyvesi kadar kabukları da sağlık açısından faydalıdır. Mandalina kabukları genellikle çay yapılarak kullanılır. Ayrıca çiğ kabuk cilde uygulandığında nemlendirici, rahatlatıcı ve temizleyici etki sağlar.

Mandalina Kabuğu Çayı Nasıl Hazırlanır?

1 su bardağı mandalina kabuğu çayı yapmak için, 2 tane mandalina kabuğu yeterlidir. Mandalina kabukları elle ya da bıçakla ufak ufak doğranır. 1,5 su bardağı su cezveye alınarak kaynatılır. Su kaynadıktan sonra içine doğranan mandalina kabukları eklenir ve 5 dakika kadar daha kaynatılır. 10 dakika demlendikten sonra isteğe bağlı olarak içine tarçın ya da zencefil eklenerek içilebilir. Tadı acı olursa bir miktar balla tatlandırılabilir. Gün içinde 2 bardak içilmesi tavsiye edilir.

Mandalina Kabuğu Çayının Faydaları

  • Mandalina kabuğu çayı düzenli kullanıldığında iç organların sağlığını koruyucu etki yaratır ve dokuların sağlığını olumlu yönde etkiler.
  • Düzenli tüketilen çay kolesterolü dengede tutar.
  • Kansere karşı vücudu korur. Mandalina kabuğu çayı kansere yakalanma olasılığını azaltır ve kanser hastalıklarına yol açan serbest radikaller ile mücadelede oldukça faydalıdır.
  • Mandalina kabuğu cilt sağlığı için faydalıdır. Cilt için kabuğu kullanıldığı gibi çay hazırlanarak da kullanılabilir. Hazırlanan çayla cilt bakımı yapılabilir. Cildi yumuşatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Özellikle kuru ciltler için mükemmel ve doğal bir bakım sağlar. Cildi ölü hücrelerden arındırır.
  • Gebelik döneminde sabah bulantılarına karşı içilebilir.
  • Mandalina kabuğu çayı kan şekerini dengeler ve karaciğer sağlığını korur.
  • Soğuk algınlığı, nezle ve gripten korunmak için düzenli olarak mandalina kabuğu çayı içilebilir. Bu tür hastalıklardan çabuk kurtulmayı sağlar.
  • Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • İçeriğinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde yorgunluğa karşı iyi gelir, vücut direncini arttırır.

Ekstra Bilgiler

Mandalina kabuğu çayı, içeriğindeki flavonoidler sayesinde antioksidan özellikler taşır. Bu nedenle, düzenli tüketildiğinde hücre yenilenmesini destekler. Mandalina kabuğunun içerisindeki uçucu yağlar ise aromaterapi alanında kullanılarak stres ve kaygıyı azaltmada etkilidir.

Mandalina kabuklarını kullanmadan önce iyice yıkamak ve mümkünse organik mandalina tercih etmek, pestisit kalıntılarından korunmak adına önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mandalina Kaç Kalori?

Mandalina Kaç Kalori?

Haber Bülteni