Mandalina Kaç Kalori?
22 Temmuz 2024

Mandalina Kaç Kalori?


Mandalina, ılıman iklimde yetişen turunçgiller familyasına ait bir meyvedir. Sarı, turuncu ve kırmızı renklerde bulunabilen mandalina, sulu ve etli bir yapıya sahiptir. Portakala kıyasla daha yumuşak olan mandalina, kabuğu soyularak tüketildiği gibi sıkılarak suyu da içilebilir. Türkiye'de özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde, kısmen de Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.

Sağlık Açısından Faydaları

Soğuk kış günlerinin sevilen meyvesi olan mandalina, sağlık açısından son derece yararlıdır. C vitamini deposu olan bu meyve, aynı zamanda A ve B vitaminlerini de içerir. Mandalinanın sağlığa faydaları şunlardır:

  • Kanı temizler.
  • Kardiyolojik rahatsızlıklara karşı koruyucudur.
  • Tansiyon ve kolesterol sorunlarına karşı etkilidir.
  • Gribal enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
  • Günde birkaç tane mandalina yemek uykusuzluk problemine iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Meyvenin kendisi taze tüketilebileceği gibi reçeli de yapılmaktadır. Kabuğunun tatlılarla birlikte kullanılması halinde kardiyolojik açıdan yararlı etkilerinin görüldüğü bilinmektedir. Özellikle kabukları ince kıyılıp kek, pasta gibi tatlılara katıldığında ya da doğrudan tüketildiğinde kalp ve damar sağlığı açısından faydalıdır. Ayrıca, mandalina kabuklarından esans elde edilir.

Kalori ve Besin Değerleri

Mandalinanın 100 gramı yaklaşık olarak 53.3 kcal enerji içerir. Diğer besin değerleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Toplam yağ: 0,3 gr
  • Kolesterol: 0 mg
  • Potasyum: 166 mg
  • Sodyum: 2 mg
  • Magnezyum: 12 mg
  • Kalsiyum: 37 mg
  • Demir: 0,2 mg
  • Şeker: 11 gr
  • Diyet lifi: 1,8 gr
  • Karbonhidrat: 13 gr
  • Protein: 0,8 gr
  • A vitamini: 681 IU
  • B6 Vitamini: 0,1 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
  • C vitamini: 26,7 mg
  • D vitamini: 0 IU

Mandalina Hakkında Ekstra Bilgiler

Mandalina, sadece lezzeti ile değil aynı zamanda besleyici özellikleri ile de dikkat çeker. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur ve yaşlanma karşıtı etkiler gösterir. Ayrıca, mandalina tüketimi cildin parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. İçeriğindeki folik asit, özellikle hamilelik döneminde anne adayları için önemlidir. Mandalina, düşük kalorisi ve yüksek besin değeri ile diyetlerde de sıkça tercih edilen bir meyvedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Mandalina Yemenin Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Mandalina Yemenin Faydaları Nelerdir?

Mandalina Zayıflatır mı?

Mandalina Zayıflatır mı?

Mandalina Çeşitleri Nelerdir?

Mandalina Çeşitleri Nelerdir?

Mandalina Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Çekirdekli Mandalina Türleri ve Özellikleri

Çekirdekli Mandalina Türleri ve Özellikleri