Mandalina Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Mandalina Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mandalina çiçeği, gerek ofiste gerek evin balkonunda ya da bahçesinde güzel bir görünüm sağlayarak yaşadığımız alanı renklendirir. Mandalina çiçeğinin dünya genelinde birçok çeşidi bulunmaktadır. Bol ışık seven mandalina çiçeği, diğer çiçeklerden farklı olarak doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Çünkü ışık alan bir bitki olan mandalina çiçeği, ışık aldığı tarafa doğru eğilim gösterir. Bu nedenle, bitkinin ışık almayan yönünün haftada bir kez ışık alan yöne doğru çevrilmesi gerekmektedir. Mandalina çiçeği yeterince ışık almadığında besin eksikliği yaşar ve yaprakları ile çiçekleri sararır ve ölür.

Mandalina Çiçeğinin Sulanması

Mandalina çiçeği yaz aylarında haftada iki kez sulanmalıdır. Kış aylarında ise bu bitki haftada bir kez saksının üst kısmından sulanmalıdır. Yaz aylarında sulama için Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilmelidir. Mandalina çiçeği her zaman aynı ölçülerde sulanmalıdır ve akşamları sulandığında, sabahında saksıda biriken suyun dökülmesi gerekmektedir. Bu, bitkinin toprağında koku ve haşere oluşumunu engellemek içindir. Mandalina çiçeğinin sulanmasındaki temel kural, toprağı kurudukça su verilmesidir.

Mandalina Çiçeği ve Rüzgarın Etkisi

Saksıda büyütülen mandalina çiçeği, rüzgar akımına maruz kalan alanlardan uzak tutulmalıdır. Aksi takdirde, çiçek rüzgarın etkisi ile sallanır, bitkinin sapı oynar ve toprağın kök kısmı hava akımına maruz kalır. Bu durum, çiçeğin ömrünün kısalmasına ve yapraklarının sararmasına, çiçeklerinin solmasına neden olur. Mandalina çiçeği bu sebeple kapı ağzında veya pencere kenarında bırakılmamalıdır.

Mandalina Çiçeği Budaması

Uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitki olan mandalina çiçeğinin yaprakları ve çiçekleri solduktan sonra, bitkinin yeniden yapraklanması ve kendini yenilemesi için çok fazla uzamış dallar kesilerek şekillendirilmelidir. Budama işlemi sonrası, dalın hava almaması için üzerine soğuk silikon veya yakmayan yapıştırıcı kullanılarak dal kapatılabilir. Bitkinin toprağının değiştirilmesi için Nisan ayları tercih edilmeli ve toprak değişimi esnasında saksının bir numara büyük olmasına özen gösterilmelidir.

Mandalina Çiçeği ve Vitamin Kullanımı

Vitamin kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, mandalina çiçeğinin yaprak ve çiçeklerinde sağlık açısından herhangi bir problem yoksa vitamin vermenin gereksiz olduğudur. Ancak bitkinin çiçekleri solmuşsa ve budama yapılmışsa, bitkinin tekrar çiçeklenmesi ve daha iyi gelişmesi için çiçek satılan yerlerde bulunan çiçek vitaminlerinden kullanma talimatlarına uygun olarak kullanılabilir. Vitaminler genellikle bir litre suya bir kapak ölçüde eklenir ve tamamen karıştırıldıktan sonra bitkiye 15 günde bir veya ayda bir verilir. Yine de alınan vitaminin arka tarafında yazan ölçülere uygun kullanılması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Beyzade

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Mandalina çiçeğimin yaprakları sararmaya başladı, bu durum ışık eksikliğinden mi kaynaklanıyor olabilir? Ayrıca bitkimin toprağını değiştirmek için Nisan ayını beklemeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Beyzade,

Mandalina çiçeğinin yapraklarının sararması birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir. Işık eksikliği, bu nedenlerden biri olabilir. Bitkinin yeterince güneş ışığı almadığından emin olun. Ayrıca, toprağın drenajının iyi olduğundan ve bitkinin köklerinin su içinde kalmadığından emin olmalısınız; aşırı sulama da yaprakların sararmasına neden olabilir.

Toprak değiştirme konusunda ise, Nisan ayı genellikle bitkiler için en uygun zamanlardan biridir çünkü bu dönemde bitkiler aktif büyüme dönemine girer. Ancak, bitkiniz çok kötü durumda ise ve acil bir müdahale gerektiğini düşünüyorsanız, beklemeden toprak değişimini yapmanız daha iyi olabilir.

Umarım bitkiniz en kısa sürede sağlığına kavuşur!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çekirdekli Mandalina Türleri ve Özellikleri

Çekirdekli Mandalina Türleri ve Özellikleri

Mandalina Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mandalina Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mandalina Kaç Kalori?

Mandalina Kaç Kalori?

Mandalina Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mandalina Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mandalina Türleri ve Özellikleri

Mandalina Türleri ve Özellikleri