Mandalina Aşısı Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

Mandalina Aşısı Nasıl Yapılır?

Mandalina aşısı, iki farklı dönemde yapılır. Bu diğer turunçgiller için de geçerlidir. Aşılama işlemi en iyi sonuçları Eylül ve Ekim aylarında yapılan durgun göz aşısı ile verir. İlkbaharın başlangıcında, fidanların sürgün verme döneminde, Mart ayının sonuna doğru Nisan ve Mayıs aylarında sürgün göz aşısı zamanı gelir. Bu süreler bazen mevsim koşullarına bağlı olarak daha erken ya da geç olabilir. Mandalina aşısı yapılması için ağaçların uyanması, ısının yeterli olması ve don olasılığının olmaması uygundur.

Aşılama İçin Gerekli Hazırlıklar

Aşılama yapılırken bazı konulara dikkat edilmesi gerekir. Bunlar aşılanacak fidanların ilerisi için oldukça önemlidir. Bu yüzden aşı kalemi iyi seçilmelidir. Rastgele bir ağaçtan alınan aşı kalemi yerine, hasta olmadığı kesin olarak bilinen, verimli, genç ağaçlardan aşı kalemi alınmalıdır. Aşı kalemi hemen kullanılmayacaksa, bir süre saklanabilir. Saklama işlemi deliği olmayan sağlam bir torbada yapılmalıdır. Torbaya aşı kalemleri konunca, elle havası alınmalı ve ağzı sıkı bir şekilde bağlanmalıdır. Buzdolabının sebzelik kısmında bunlar 1-2 ay kadar saklanabilir.

Aşılamaya Başlamadan Önce

Mandalina aşısına başlamadan evvel anaç üzerinde bulunan sürgün ve diken gibi oluşumlar temizlenmelidir. Daha önce iyice bilenmiş olan, dezenfekte edilmiş olan aşı bıçağıyla aşıya başlanabilir. Aşıların bağlanmasında kullanılacak aşı bağları da yapılan aşının tutması için önemli bir unsurdur. Aşı bağları plastikten yapılmış şerit bağlardan kullanılmalıdır.

Aşılama Süreci

Mandalina ağaçlarının aşılanması için boy ortalamasının 1 metre ya da 0,5 cm çap ortalamasına ulaşması gerekir. Aşılama büyüklüğüne ulaşacak ağaçların yeteri kadar olgunlaşması için, tohum ekiminden sonra en az 8-9 ay geçmesi gerekir. Aşılama sırasında çoğunlukla T göz aşısı kullanılmaktadır. Aşılama yüksekliği ise 25-30 cm'ye kadar olabilir. Aşı gözleri de virüslerden ve diğer hastalıklardan arındırılmalıdır. Bu nedenle temiz aşı gözü üreten yerlerden aşı gözü alınmalıdır.

Aşı Sonrası Bakım

Aşı yapılan gözlerin daha hızlı sürmesi ve fidanların gelişiminin hızlanması amacıyla 15-20 gün kadar sonra, aşı noktası üzerinden yaklaşık 5 cm üstünden tepe kesimi yapılır. Aşılamadan yaklaşık 15-20 gün sonra gözler sürmeye başlar. Bu esnada aşı bağlarının çözülmesi gerekir. Sürgün boyları yaklaşık 15 cm olunca, hereklere bağlanmalıdır. Aşı yapılan gözün etrafında anaçtan çıkan başka sürgünlerin büyümemesi için düzenli olarak temizlenmelidir. Gözden çıkan sürgünün 60 cm'ye kadar olmasından sonra tırnak, aşı yapılan noktanın üzerinden kesilerek çıkarılır. 80-100 cm olduğunda ise tepeleri 75 cm'ye kadar, satsuma mandalina ağaçları ise 65 cm'ye kadar vurulur. Bu yükseklik taçlandırma yüksekliğidir. Kesim yapılan yerin altından çok sayıda göz sürer. Tepe kısmından itibaren 10 cm'lik alanda çıkan sürgünlerin üçü ana dalları oluştursun diyerek bırakılır, diğerleri ise alınır. Mandalina aşısı bu şekilde yapılır. Şekil budaması bitenler doğal koşullara uyum sağlamaları için yarı gölgeli olan tel seralarda ekim yapılacak zamanı bekler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Baysal

21 Temmuz 2024 Pazar

Eylül ve Ekim aylarında yapılan aşılamalar neden daha iyi sonuç veriyor? Mart ve Nisan aylarında yapılan aşılamaların başarı oranı nasıl etkileniyor? Aşı kaleminin saklanma süresi 1-2 ay olarak belirtilmiş, ama daha uzun süre saklama yöntemleri var mı? Aşı yapılan gözlerin daha hızlı sürmesi için 15-20 gün sonra tepe kesimi yapılması gerektiği söyleniyor, bu kesimi yapmadığımızda ne gibi sorunlarla karşılaşırız?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Baysal, Eylül ve Ekim aylarında yapılan aşılamaların daha iyi sonuç vermesinin başlıca nedeni, bu dönemlerde hava koşullarının daha uygun olması ve bitkilerin aktif büyüme döneminde bulunmasıdır. Mart ve Nisan aylarında yapılan aşılamalar ise bazen gece sıcaklıklarının düşük olması nedeniyle daha az başarılı olabilir.

Aşı kalemlerinin saklanma süresi 1-2 ay olarak belirtilmiş olsa da, daha uzun süre saklama yöntemleri mevcut. Örneğin, kalemleri uygun şartlarda nem ve sıcaklık kontrolü sağlayan soğuk depolarda saklayarak bu süreyi uzatmak mümkündür.

Tepe kesimi yapılmayan aşılamalarda, bitkinin büyüme enerjisinin aşılanan göz yerine diğer bölgelere yönlenmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu da aşılanan gözün gelişimini yavaşlatabilir veya tamamen durdurabilir. Bu nedenle tepe kesiminin zamanında yapılması önerilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mandalina Zayıflatır mı?

Mandalina Zayıflatır mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mandalina Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mandalina Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mandalina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Şurubu Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Şurubu Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mandalina Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mandalina Kabuğu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mandalina Kabuğu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?